ΔΕφΑθ 1103/2017 (Τμ. 18ο Τριμελές) [Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και Δίκαιο Ελεύθερου Ανταγωνισμού] (σημ. Β. Τριανταφυλλίδης)

ΔΙΤΕ (π. ΔΙΜΕΕ)

Τεύχος 1/2017, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2017

Εκδίδεται από το 2004 - Τριμηνιαία έκδοση

.

• Ιδιωτικότητα & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

• Cybersecurity – Cybercrime

• Διανοητική Ιδιοκτησία και Ονόματα Τομέα

• Ηλεκτρονικό εμπόριο και νέες μορφές συναλλαγών

• Νέες τεχνολογίες και Legal Tech

• Ηλεκτρονικές επικοινωνίες (τηλεφωνία – δίκτυα)

• Ραδιοτηλεόραση – Τύπος

• Προσβολή προσωπικότητας μέσω ΜΜΕ και Διαδικτύου

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Προσφυγή μελών της ΑΕΠΙ προς μερική ακύρωση άλλως τροποποίηση της υπ’ αρ. 245/ΙΙΙ/2003 απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι ΟΣΔ είναι δυνατόν να αποτελούν επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 2 Ν 703/1977, οπότε, εφόσον κατέχουν δεσπόζουσα θέση στη σχετική αγορά, απαγορεύεται να προβαίνουν σε καταχρηστική εκμετάλλευσή της. Κρίνονται ως καταχρηστικές οι εξής περαιτέρω πρακτικές της ΑΕΠΙ, προς συμπλήρωση της ως άνω απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού: (α) η επιβολή προμήθειας στα μέλη της στο μέτρο που υπερβαίνει το 18% επί των εισπράξεων για τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, (β) η επιβολή προμήθειας στα μέλη της στο μέτρο που υπερβαίνει το 24% επί των εισπράξεων τόσο για τα δικαιώματα ζωντανής δημόσιας εκτέλεσης όσο και για τα δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης με μηχανικά μέσα, (γ) η παράλειψή της να προβαίνει σε πλήρη λογοδοσία απέναντι στα μέλη της, συνιστάμενη σε ανάλυση εσόδων και εξόδων ανά κατηγορία δικαιώματος που διαχειρίζεται και τις μεθόδους είσπραξης αυτών και (δ) η μη πρόβλεψη συμμετοχής των δημιουργών (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση του 10% επί των εισπράξεων για λογαριασμό αλλοδαπών οργανισμών. Δεν συνιστούν καταχρηστική συμπεριφορά αντιθέτως: (α) η μη απόδοση τόκων στους δημιουργούς από τη διαχείριση των εισπραττόμενων ποσών, (β) η διανομή των αμοιβών για τα μηχανικά δικαιώματα των δημιουργών από τις δισκογραφικές εταιρείες έξι μήνες από τη λήξη του ημερολογιακού εξαμήνου είσπραξης και (γ) η μεθοδολογία διαχείρισης ως προς την είσπραξη των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων των δημιουργών. (Απόφαση εκδοθείσα μετ’ αναίρεση της αρχικής αποφάσεως του αυτού Δικαστηρίου από το ΣτΕ και μετά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης).

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.