Βασίλειος Σ. Καραγιάννης, Η ποσοτική χαλάρωση σε αντιδιαστολή προς την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης υπό το φως της κρίσης και της νομολογίας – σκέψεις με αφορμή την ΔΕΕ, C-493/17, Weiss κ.λπ.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2019, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 2019

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η ποσοτική χαλάρωση σε αντιδιαστολή προς την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης υπό το φως της κρίσης και της νομολογίας – σκέψεις με αφορμή την ΔΕΕ, C-493/17, Weiss κ.λπ. Βασίλειος Σ. Καραγιάννης , ΔΝ - Εταίρος, Δικηγορική εταιρεία KLC Ι. Εισαγωγικά Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη που ξεκίνησε αποκαλούμενη και ως «ελληνική κρίση» έδωσε λαβή σε δύο αντίρροπες τάσεις: αφενός ετέθη με πιο οξύ τρόπο το ζήτημα της επίτευξης δημοσιονομικής πειθαρχίας στα κράτη μέλη της ευρωζώνης και αφετέρου στο βαθμό που η κρίση πέρασε στην πραγματική οικονομία, οι οικονομικοί παράγοντες στράφηκαν προς τις εθνικές διοικήσεις για την στήριξή τους προκειμένου να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες της οικονομικής συγκυρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ενωσιακό επίπεδο αποτέλεσε η διάσωση του τραπεζικού τομέα με κρατικά μέσα [1] . Ωστόσο, σκοπός της παρούσας μελέτης δεν είναι να προστεθεί στις πολυάριθμες οικονομικές και νομικές αναλύσεις της κρίσης γενικώς, αλλά να εξετάσει με στοχευμένο τρόπο την εφαρμογή της αρχής της απαγόρευσης νομισματικής χρηματοδότησης, στις συνθήκες της κρίσης και υπό το φως της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ένωσης (ΔΕΕ). Ειδικότερα, η έμμεση στήριξη των προϋπολογισμών των κρατών μελών με προγράμματα αγοράς ομολόγων και γενικά χρεογράφων τους, ανέδειξε ορισμένα λεπτά ερμηνευτικά ζητήματα οριοθέτησης του εφαρμοστικού εύρους της απαγόρευσης νομισματικής χρηματοδότησης, έτσι όπως...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.